Tietokonepelit tulivat isomman yleisön ja käyttäjäkunnan saataville 90-luvulla, kun suomalaisiinkin koteihin saapuivat ensimmäiset Commodore koneet ja muut sen aikaiset tietokoneita etäisesti muistuttavat konetyypit. Näistä vähitellen koneet kehittyivät nykyiselle tasolleen ja koneiden kehitys vain jatkuu vuosi vuodelta eteenpäin. Jos koneet kehittyvät niin samalla lailla ovat kehittyneet myös koneilla pelattavat tietokonepelit. Tänä päivänä internetissä on mahdollisuus pelata esimerkiksi sotapelejä, strategiapelejä ja jopa kolikkopelejä. Kahta ensimmäistä voi pelata erilaisilla pelaamiseen keskittyneillä sivustoilla, kun taas viimeisimpänä mainituista kolikkopeleistä pitäville nettikasino on oikea paikka suunnata. Tietokonepelejä on jaoteltu alusta alkaen useampaan kategoriaan, ja niillä on vielä omat tarkemmat osastonsa, joita ei tässä aleta kaikkia käydä läpi, mutta muutama sentään.

Urheilupelit

Urheilupelejä on tietokoneille ollut alusta alkaen. Aluksi ihmishahmot eivät oikeastaan edes näyttäneet ihmisiltä, enemmän legoukoilta ja akoilta, mutta nykyaikaiset urheilupelit ovat lähes aidon näköisiä grafiikaltaan, niin paljon ovat sekä tietokoneet että koodaustekniikka kehittynyt, ja kuka olisi uskonut vaikka 2000-luvun taitteessa, että pian jopa älypuhelimella voidaan pelata lähes kaikkia tietokonepelejä missä ja koska vain. Urheilupeleistä useimmat ovat yksin pelattavia ja se tarkoittaa, että pelaajan vastassa on aina tietokoneen luoma vastustaja, joka kovenee sitä myötä, kun pelaaja kehittyy ja pääsee ”urallaan” eteenpäin ja joukkuelajeissa eri joukkueilla on lähtökohtaisesti tietty taitotaso, ja siksi esimerkiksi jalkapallossa pelaamalla Saksalla, Englannilla, Espanjalla tai vaikka Argentiinalla tai Brasilialla Suomea vastaan, voi pelaaja olla melko varma voitostaan.

Netti ja urheilupelit

Netin kautta urheilupelaamiseen on tullut lisäominaisuus, eli pelaaja ei pelaakaan enää tietokonetta vastaan, vaan vastustajana onkin toinen pelaaja. Tälläisiä pelejä on niin joukkuelajeissa kuin myös esimerkiksi F1-tietokonepeleissä ja näissä järjestetään myös kansainvälisen tason kilpailuja, joissa paras pelaaja voittaa tuhansia euroja. Uusien urheilupelin myötä tietokoneiden maailmaan ja sen käyttäjille on viime vuosina tullut aivan uusi palveluala ja työllisyyskanava, nimittäin eUrheilu tai eSports. Siinä on kyse joukkuelajista missä 3-6 henkiset joukkueet kamppailevat toisia joukkueita vastaan pelaamalla erilaisia tietokonepelejä useimmiten netti tai LAN verkossa. Näissä eSports turnauksissa liikkuu nykyään isot rahat ja parhaimmat Top10 pelaajat ovat jo miljonäärejä ja maailmassa on jo tuhansia pelaajia, jotka ovat täysammattilaisia ja pelaavat tietokonepelejä kuten CS:GO, PUBG, Dota2, Starcraft yms. Uusia pelejä ja uusia turnauksia syntyy tasaiseen tahtiin ja suosituimmissa lajeissa on jo maailmantason sarjoja ja liigoja ja näiden haastajaturnauksia. Tietokonepelejä ovat myös pasianssit, shakki, erilaiset taistelu ja toimintapelit yms yms. Pelejä on niin lapsille kuin vanhemmille sekä k18-pelejä. Monet peleistä kehittävät pelaajan motoriikkaa, kokonaisuuksien ymmärrystä ja reaktiokykyjä mutta toisaalla taas monet pelit aiheuttavat jopa riskiä liikapelaamisesta ja ongelmista pelaamiseen liittyen. Kerrotaan jopa nuorista, jotka eivät ole muistaneet pelaamiselta syödä, juoda ja nukkua ja sitten on käynyt huonosti. Parhaimmillaan tietokonepelit voivat olla hyvä harrastus, mielenkiintoista ajanvietettä tai ammatti joillekin huippupelaajille. Pelaajan vain pitää ymmärtää, että vain lahjakkaat, onnekkaat ja kovaa treenaavat pelaajat voivat päästä huipulle, eikä lyhyttä oikoreittiä ole kenelläkään.